Υγιή και όμορφα μάτια μετά το κλάμα

Ξενύχτησες με την κολλητή σου βλέποντας σε ολονύχτιο μαραθώνιο, τις πιο ρομαντικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου;  Μάλωσες με τον καλό και καταλήξατε σε έναν δακρύβρεχτο χωρισμό; Σε έπνιξε το άδικο στη δουλειά κι αποφάσισες να πνιγείς στο κλάμα για να ξεσπάσεις;
Ό,τι απ’ όλα αυτά κι αν συνέβη το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Πρησμένα μάτια από το κλάμα. Δεν σου φτάνει η στενοχώρια σου, έχεις κι αυτό το απαίσιο πρήξιμο να σου χειροτερεύει την ψυχολογία…
Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να σε κάνουμε , λυπημένη μεν, κουκλίτσα δε.

Γιατί πρήζονται τα μάτια;
Ας κατανοήσουμε κατ’ αρχήν την αιτία του άσχημου αυτού πρηξίματος. Τα δάκρυα περιέχουν νάτριο. Όταν λοιπόν τα ματάκια σου παράγουν αυτούς τους ποταμούς δακρύων, το νάτριο κατακρατά την υγρασία πάνω στα μάτια σου κάνοντάς τα να πρήζονται. Στην πραγματικότητα αυτό που πρήζεται είναι τα βλέφαρα και το δέρμα γύρω από τα μάτια. 

Πόσο θα κρατήσει το πρήξιμο;
Όπως και στον πόνο έτσι και στο πρήξιμο το ματιών, ο καλύτερος γιατρός είναι ο… χρόνος! Τα μάτια σου χρειάζονται χρόνο για να αποβάλουν την έξτρα υγρασία και να ξεπρηστούν. Για τους περισσότερους, μερικές ώρες είναι αρκετές για να επανέλθουν τα μάτια στα φυσιολογικά τους. Ωστόσο αν αποκοιμήθηκες κλαίγοντας, θα ξυπνήσεις με το πρήξιμο να επιμένει καθώς όση ώρα κοιμόσουν, τα βλέφαρα δεν κινούνταν ώστε να αποβάλουν την υγρασία. 

Πως ξεφορτωνόμαστε το πρήξιμο;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσεις το πρήξιμο. Δοκίμασε κάποια ή όλες τις παρακάτω συμβουλές αλλά να θυμάσαι… τα μάτια θέλουν χρόνο για να ξεπρηστούν.
 Νερό  Αφού τα μάτια πρέπει να «ξεπλύνουν» τα έξτρα δάκρυα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσεις την ποσότητα του νερού που πίνεις. Η αποτοξίνωση με νερό θα αποβάλει όλα τα περιττά από τον οργανισμό σου. Και μαζί με αυτά και το πρήξιμο.
 Ύπνος  Ο ύπνος αμέσως μετά το κλάμα δεν κάνει καλό, λίγες ώρες μετά το κλάμα όμως ένας χορταστικός ύπνος θα καλμάρει τα πρησμένα από το κλάμα μάτια.  Αυτό συμβαίνει γιατί ο ύπνος βοηθά τον οργανισμό να επαναφέρει την ισορροπία των υγρών στο σώμα σου. Γι’ αυτό άσε να περάσουν λίγες ώρες και ρίξε έναν καλό ύπνο ώστε όλα να ισορροπήσουν.
 Αγγούρια και πατάτες  Ένα άλλο χρήσιμο κόλπο για να μειωθεί το πρήξιμο είναι να τοποθετήσεις λεπτές φέτες από αγγούρι ή πατάτα στα μάτια σου. Τοποθέτησε τις φέτες σε κλειστά βλέφαρα και προσπάθησε να χαλαρώσεις όση περισσότερη ώρα γίνεται. Το ιδανικό είναι να μείνεις χαλαρή για 15 περίπου λεπτά. Αυτές οι φυσικές κομπρέσες θα βοηθήσουν να απαλλαγείς από το πρήξιμο αλλά και από την ενόχληση που αισθάνεσαι στα μάτια σου.

Χρειαζόμαστε φάρμακα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να καταφύγεις σε κάποιο φάρμακο για να απαλλαγείς από τα πρησμένα από το κλάμα μάτια. Μέχρι το φάρμακο να αρχίσει να δρα, το πιο πιθανό είναι το πρήξιμο να έχει ήδη υποχωρήσει. Μπορείς ωστόσο να χρησιμοποιήσεις κρέμες ματιών ή αντιρυτιδικές κρέμες για να ανακουφίσεις τα μάτια σου, αλλά ακόμα και κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί περιττό.
Κάνε λοιπόν μερικά γιατροσόφια και το πρήξιμο θα υποχωρήσει. Δυστυχώς κατά πάσα πιθανότητα, πολύ πριν ξεχάσεις τον λόγο για τον οποίο πρήστηκες απ’ το κλάμα. Αλλά τι να κάνουμε… η στενοχώρια στενοχώρια και η ομορφιά ομορφιά.

Read More

Ανανεώστε το χώρο σας με ριχτάρια



Η είσοδος του φθινοπώρου δημιουργεί σε όλες μας την ανάγκη για ανανέωση των χώρων του σπιτιού.

Ο πιο διαδεδομένος και πιο οικονομικός τρόπος για να αλλάξετε την όψη του καθιστικού και του σαλονιού είναι με το να εκμεταλλευτείτε τις διακοσμητικές ικανότητες, που ένα ριχτάρι μπορεί να σας προσφέρει.

Με ένα ριχτάρι μπορείτε να:
 Προσθέσετε χρώμα σε ένα μονόχρωμο καθιστικό.
 Να αλλάξετε τους χρωματικούς συνδυασμούς του χώρου.
 Να καλύψετε έναν φθαρμένο καναπέ, κάνοντάς τον να μοιάζει πιο… καινούργιος.
 Να κουκουλώσετε τον λεκέ ή κάποια άλλη ατέλεια που το κατοικίδιο ή το αγγελούδι σας «στόλισε» τον καναπέ σας.
Στο εμπόριο θα βρείτε μια ατελείωτη ποικιλία από σχέδια και υλικά. Από πανάκριβες γούνες και κασμίρια μέχρι πιο προσιτά σενίλ και βαμβακερά ριχτάρια.
Τα σχέδιά τους ακολουθούν τις τάσεις της μόδας άρα… διαλέξτε fashion trend και ντύστε αναλόγως το σαλόνι σας ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες.


1. Όλα με μέτρο
Μην καλύψετε όλους τους καναπέδες, όλες τις πολυθρόνες και όλες τις καρέκλες με ριχτάρια. Το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον κιτς. Αποφασίστε λοιπόν, ποιον καναπέ απ’ όλους θα διακοσμήσετε με ένα ριχτάρι πριν αποφασίσετε για το σχέδιο. Διαφορετικά μεγέθη και στιλ καναπέδων χρειάζονται διαφορετικά στιλ ριχταριών.


2. Διαλέξτε χρώμα
Περιεργαστείτε τον χώρο σας, αποφασίστε αν θα κρατήσετε ή όχι κάποια χρωματιστά διακοσμητικά, σκεφτείτε ποια χρώματα ταιριάζουν στο ύφασμα του καναπέ σας και με αυτά τα κριτήρια αποφασίστε σε ποια χρωματική γκάμα θα στραφεί η αναζήτησή σας. Για παράδειγμα, αν έχετε έναν ολόλευκο καναπέ, δώστε του χρώμα διαλέγοντας ένα ριχτάρι σε καυτό κόκκινο χρώμα.


3. Επιλέξτε υλικό
Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος ο καναπές σας είναι καθοριστικό για το τι ριχτάρι θα επιλέξετε. Για παράδειγμα ένας καλόγουστος αλλά «κρύος» δερμάτινος καναπές μπορεί να αποκτήσει ζεστασιά με ένα σενίλ ριχτάρι.


Και τώρα μπορείτε να διακοσμήσετε!
Είσαστε έτοιμες λοιπόν να διαλέξετε το ριχτάρι που θα δώσει άλλη όψη τον χώρο του καθιστικού ή του σαλονιού σας. Και το κάνατε! Επιλέξατε το ριχτάρι που ταιριάζει απόλυτα στο γούστο σας αλλά και στον χώρο.
Κάντε αρκετές δοκιμές πάνω στον καναπέ για το πώς θα το στρώσετε. Αν είναι μικρό μπορείτε να το ρίξετε διαγώνια, καλύπτοντας το ένα μπράτσο του καναπέ. Αν είναι μεγάλο μπορείτε να το στερεώσετε κάτω από τα μαξιλάρια έτσι ώστε να μην σέρνεται στο πάτωμα και να μην ξεστρώνεται εύκολα.
Αφού στρώσετε το ριχτάρι σας συμπληρώστε την ανανέωση της εμφάνισης του καθιστικού με διακοσμητικά μαξιλαράκια στα χρώματα του καναπέ ή του ριχταριού. Μη φοβηθείτε να «παίξετε» με τα ασορτί σχέδια. Διαλέξτε εμπριμέ ή πολύχρωμα μαξιλαράκια για να τα συνδυάστε με ένα μονόχρωμο ριχτάρι ή το αντίθετο.

Read More

Γιατί ''κολλάμε'' με τον αμερικάνικο τρόπο διατροφής;


Τα λιπαρά πρόχειρα φαγητά (junk food) καταστρέφουν εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν το βάρος. Επιπλέον, δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο παχυσαρκίας, καθώς προκαλούν εθισμό για αυξημένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, ανακάλυψαν ειδικοί ενδοκρινολόγοι. Στο πλαίσιο της μελέτης, ειδικοί τάισαν αρουραίους με τυπικά αμερικανικά γεύματα, πλούσια σε λιπαρά (τυριά, σως κ.λπ.) και με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (τηγανιτά) και βρήκαν ότι σε τρεις ημέρες τα ποντίκια κατανάλωναν διπλάσια ποσότητα θερμίδων.

Περαιτέρω έρευνα και εργαστηριακή εξέταση κατέδειξε πως στον εγκέφαλο των αρουραίων και ειδικότερα στο σημείο που ονομάζεται ιππόκαμπος, όπου βρίσκονται οι νευρώνες που ελέγχουν το βάρος του σώματος, είχε δημιουργηθεί φλεγμονή.

Η ανάπτυξη της φλεγμονή σταμάτησε μερικές ημέρες μετά την έναρξη της λιπαρής διατροφής, αλλά εξαφανίσθηκε ένα μήνα μετά τη λήξη της.

Η υπεύθυνη της μελέτης Dr. Joshua Thaler από το Κέντρο Παχυσαρκίας και Διαβήτη στο University of Washington, είπε ότι οι επιστήμονες ανίχνευσαν μία ουλή στον εγκέφαλο, η οποία δημιουργείται σε περιοχές που έχουν καταστραφεί νευρώνες και ονομάζεται γλοίωση.

Η γλοίωση προκαλείται σε περίπτωσεις εγκεφαλικού ή σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Επίσης, με μεγάλη μας έκπληξη εντοπίσαμε βλάβη στους νευρώνες που ρυθμίζουν τις αυξομειώσεις βάρους», εξηγεί η κα.Thaler. «Η πιθανότητα η τυπική αμερικανική διατροφή να οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και πρόσληψης θερμίδων, είναι μία νέα οπτική γωνία για την κατάσταση και μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που οι περισσότεροι παχύσαρκοι δεν μπορούν εύκολα να χάσουν βάρος», λέει η ίδια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανική Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Read More

Μπριζόλα μοσχαρίσια με μπύρα


Υλικά για 4 άτομα
 4 μοσχαρίσιες μπριζόλες γάλακτος
 2 ξερά κρεμμύδια
 1 φλιτζάνι μπύρα
1 κουτ. του γλυκού θυμάρι
 4 μεγάλα καρότα
 1 κουτ. της σούπας μέλι
 χυμός από 1 λεμόνι
 ελαιόλαδο
 αλάτι, πιπέρι

 

Προετοιμασία

1. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Τα βάζετε στη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά και όταν μαλακώσουν, ρίχνετε τις μπριζόλες.
2. Τις αφήνετε για λίγα λεπτά να σοταριστούν και από τις δύο πλευρές, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το θυμάρι και την μπύρα.
3. Χαμηλώνετε την ένταση στο μάτι της κουζίνας, καθαρίζετε και κόβετε τα καρότα σε λεπτές φέτες και τα προσθέτετε στο φαγητό. Ρίχνετε το μέλι και 1-2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού.
4. Βράζετε για 25 λεπτά και στο ενδιάμεσο προσθέτετε λίγο βραστό νερό αν δείτε ότι στεγνώνει η σάλτσα.
5. Όταν μαλακώσουν οι μπριζόλες, δοκιμάζετε και προσθέτετε λίγο μέλι ή χυμό λεμονιού αν η σάλτσα είναι πικρή ή γλυκιά αντίστοιχα (αυτό εξαρτάται από την μπύρα) και σερβίρετε.

Προτείνει ο chef,Βαγγέλης Δρίσκας

Read More

Tip για λευκά νύχια


hands-386
Για να ασπρίσετε τα νύχια σας ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
- Χρησιμοποιήστε μια οδοντόπαστα για λευκά δόντια και τρίψτε τα νύχια σας. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνετε οποιαδήποτε βρομιά και γυαλίζετε τα νύχια σας.
- Βουτήξτε τα χέρια σας σε χυμό από λεμόνι ή τρίψτε τα νύχια σας με φέτες από λεμόνι. Το λεμονί αποτελεί φυσικό λευκαντικό.

Read More

Τυροκροκέτες με μέλι και σουσάμι


tyrokroketes-386
Υλικά (για 10-15 µπαλάκια)
1½ φλιτζ. γάλα
2 κ.τ.σ. σιµιγδάλι
3 κ.τ.σ. µέλι
120 γρ. ανθότυρο
80 γρ. άσπρο σουσάµι ψηµένο (στο φούρνο ή στο τηγάνι)
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι

Ετοιµασία

1. Βράζετε το γάλα και ρίχνετε το σιµιγδάλι ανακατεύοντας. Όταν ο πολτός είναι συµπαγής και κρύος, τον ζυµώνετε µε 2 κ.τ.σ. σουσάµι,
1 κ.τ.σ. µέλι και τυρί.
2. Πλάθετε µπαλάκια, τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο και τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
3. Για να τα σερβίρετε, ζεσταίνετε το υπόλοιπο µέλι, τα περιχύνετε και πασπαλίζετε µε το υπόλοιπο σουσάµι.

Της Μυρσίνης Λαµπράκη

Read More

Γεμιστά μανιτάρια


manitaria-386
Υλικά (για 6 άτοµα)
6 µέτρια µανιτάρια πόρτο µπέλο
3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
4 φρέσκα κρεµµυδάκια
3 κ.τ.σ. κεφαλοτύρι τριµµένο
3 κ.τ.σ. γραβιέρα τριµµένη
2 φλιτζ. ψίχα ψωµιού
3 κ.τ.σ. µαϊντανό
πιπέρι

Ετοιµασία
1. Πλένετε τα µανιτάρια γρήγορα κάτω από τρεχούµενο κρύο νερό, κόβετε τα ποδαράκια τους και τα ακουµπάτε ανάποδα σε ένα πυρέξ, το οποίο έχετε περάσει µε ελαιόλαδο.
2. Σε ένα µικρό τηγάνι ρίχνετε µία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ποδαράκια από τα µανιτάρια ψιλοκοµµένα µαζί µε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεµµυδάκια για 2-3 λεπτά. Μοιράζετε το µείγµα στα µανιτάρια.
3. Σε ένα µπολ αναµειγνύετε τα τυριά µαζί µε την ψίχα του ψωµιού, το µαϊντανό και το πιπέρι.
4. Γεµίζετε τα µανιτάρια µε το µείγµα των τυριών και ψήνετε στους 180 βαθµούς για 20-25 µέχρι να ροδίσουν.

Της Μυρσίνης Λαµπράκη

Read More

Οι τσάντες-σταρ του χειμώνα!



taseis3-386

Έχουν ήδη περάσει από τα χέρια των πρώτων και τυχερών σταρ, κάνουν ήδη εμφανίσεις στη front row της εν εξελίξει εβδομάδας μόδας της Νέας Υόρκης κι έχουν ήδη κερδίσει την καρδιά μας. Με τυχαία σειρά, αλλά με διόλου τυχαίες υπογραφές και κυρίως με απίστευτο χαρακτήρα, ιδού οι δέκα τσάντες που αξίζουν την προσοχή της Stylista φέτος.
Mulberry "Carter": Την έχουν κρατήσει οι Kate Bosworth, Lily Donaldson, Kirsten Dunst και Emma Watson. Μια άκρως chic, βολική και ευέλικτη τσάντα, που "φοριέται" άνετα παντού - κάτι μας λέει πως η Carter οδεύει προς το να γίνει classic του οίκου όπως η Alexa.
Tod's "Signature": Με σταρ-πρωταγωνίστρια την Anne Hathaway, αυτή η it συλλογή οφείλει το ιδιαίτερο look της στην ανάγλυφη υφή πάνω στο δέρμα που ουσιαστικά "μιμείται" τα αντιολισθητικά "βοτσαλάκια" που βρίσκονται στο πίσω μέρος των Gommini, των αρχετυπικών driving shoes του ιταλικού οίκου. Εδώ προφανώς έχει βάλει το θαυματουργό χεράκι του και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Tod's, Derek Lam.
Chanel "Boy": Ο Karl Lagerfeld εμπνέεται από την mademoiselle Coco, η οποία με τη σειρά της είχε επανειλημμένα εμπνευστεί από την γκαρνταρόμπα του αγαπημένου της, Boy Capel, καθιερώνοντας το androgyny στυλ. Το σχέδιο της Boy είναι εμπνευσμένη από την τσάντα όπου διατηρούν τα φυσίγγια τους οι κυνηγοί, την οποία και η ίδια η Chanel συνήθιζε να κρατάει ως τσάντα.
Diane Von Furstenberg "Harper Connect": Η απίστευτη αυτή "διασκευή" της Harper περιλαμβάνει μια θέση μπροστά που κλείνει με φερμουάρ και είναι σχεδιασμένη σε διαστάσεις ειδικά για το i-Pad! Πιο κομψή πρόταση για την διαδικτυωμένη Stylista δύσκολα θα υπάρξει.
3.1 Phillip Lim "Pashli": Η τσάντα που φέτος κάνει την τεράστια διαφορά, με τα χαρακτηριστικά πλαϊνά φερμουάρ (τα οποία λειτουργούν κανονικά, "επεκτείνοντας" τους χώρους της), έχει κάνει τις απανταχού styistas να παραμιλούν. Ήδη sold-out σε πολλά σημεία διάθεσής της διεθνώς, κυκλοφορεί σε μια πλούσια γκάμα χρωμάτων (η Rachel Bilson διάλεξε τη δική της σε υπέροχο βαθύ πράσινο) και δερμάτων (κάποια συνδυασμένα με ασημί φερμουάρ, αν το προτιμάς). Ο ίδιος ο Lim αποδίδει την επιτυχία της στο γεγονός ότι είναι "cool, εύχρηστη και chic".
Tory Burch "797": Η πιο σοβαρή "ανταγωνίστρια" της Pashli στην καρδιά της Stylista φαίνεται να οφείλει το όνομά της στον αριθμό της Madison Avenue, στον οποίο η Burch ανοίγει αυτό τον μήνα την μεγαλύτερη μπουτίκ της στον κόσμο. Στην "φοιτητική" λογική νέων classics της it κατηγορίας όπως η PS1 των Proenza Schouler, αλλά κατά τι πιο θηλυκή και chic, μοιάζει να αποτελεί αντικείμενο λατρείας απολύτως δικαιολογημένα.
Isabel Marant "Melly": Για την αμετανόητη boho queen, στολισμένη αλλά εντελώς passable ως πρωινή τσάντα, βολική αλλά και αρκετά μικρή ώστε να βγαίνει και το βράδυ. Όμορφη μεν, τέρας ευελιξίας δε.
Chloe "Gabby": Η βασίλισσα του snakeskin από έναν οίκο που πρωτοστατεί και στο trend και στην it-bag. Με λίγα λόγια, ο συνδυασμός που "σκοτώνει".
Longchamp "Balzane": Ήδη αγαπημένη της stylish αμαζόνας Zoe Saldana, η πανέμορφη τσάντα (σε εκδοχές messenger και ώμου) διαθέτει σχήμα που παραπέμπει στο equestrian στυλ - ακόμη και το όνομά της, Balzane, είναι εμπνευσμένο από τα ομώνυμα λευκά σημάδια χαμηλά στα πόδια των αλόγων.
Marc by Marc Jacobs "Helmut" shopper: H τσάντα που κέρδισε αμέσως την προσοχή πάνω στην πασαρέλα της αγαπημένης συλλογής του Marc για αυτό το φθινόπωρο είναι στην πραγματικότητα αντρική! Αλλά ποιος μπορεί να νοιαστεί σοβαρά γι' αυτό; Κάτι πιο "new york" από το συγκεκριμένο αξεσουάρ μάλλον δεν γίνεται να βρεθεί, τουλάχιστον για φέτος.

Read More

Μπισκοτάκια με σταφίδα



cookies-sesame-386
Υλικά 
(για 30-40 σταφιδοπιτάκια)
2½ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 φλιτζ. ζάχαρη
1½ φλιτζ. χυµό πορτοκάλι
2 κ.τ.σ. κονιάκ
3 κ.τ.σ. ρακή
2 κ.τ.σ. µπέικιν πάουντερ
1 κ.τ.γ. σόδα
½ κιλό σταφίδα αλεσµένη ή κοµµένη σε µικρά κοµµάτια
120 γρ. καρύδια ψιλοκοπανισµένα
ξύσµα από 2-3 πορτοκάλια
1 κ.τ.γ. κανελογαρίφαλα τριµµένα
1 ½ κιλό αλεύρι
3-4 κ.τ.σ. σουσάµι

Ετοιµασία
1. Σε ένα µεγάλο µπολ ρίχνετε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυµό από το πορτοκάλι µέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα, το κονιάκ, τη ρακή, το ξύσµα πορτοκαλιού, τα καρύδια, τη σταφίδα, τα κανελογαρίφαλα και σιγά-σιγά το αλεύρι, το οποίο έχετε αναµείξει µε το µπέικιν πάουντερ.

2. ∆ουλεύετε το µείγµα µέχρι να πάρετε µια οµοιογενή µάζα.

3. Λαδώνετε ελαφρά 2-3 ταψιά ή στρώνετε µε λαδόκολλες και πλάθετε µικρές µπάλες στο µέγεθος του καρυδιού. Τοποθετείτε τις µπάλες στα ταψιά και τις πιέζετε ελαφρά µε την παλάµη σας.

4. Πασπαλίζετε µε λίγο σουσάµι καθεµία και ψήνετε στους 180 βαθµούς για 30-35 περίπου λεπτά.


Της Μυρσίνης Λαµπράκη

Read More

Πίτα με βερίκοκα



pie-386
Πίτα με βερίκοκα
Υλικά (για 8 άτοµα)
• 125 γρ. βούτυρο ανάλατο
• 100 γρ. ζάχαρη άχνη
• 125 γρ. αµύγδαλο (χωρίς τη φλούδα)
• 2 αβγά
• 125 γρ. αλεύρι λευκό
• ½ κ.τ.γ. µπέικιν πάουντερ
• 10 µεγάλα βερίκοκα καθαρισµένα, σε µεγάλα κοµµάτια
• 1 σφηνάκι λικέρ από βερίκοκα ή κουµ κουάτ
• 1 πρέζα κανέλα
• 1 κ.τ.σ. καστανή ζάχαρη
• αµύγδαλα φιλέ για γαρνίρισµα

Ετοιµασία
1. Χτυπάτε τα αµύγδαλα και την άχνη ζάχαρη στο µπλέντερ µέχρι να γίνουν σκόνη. Αδειάζετε το µείγµα σε ένα µπολ και προσθέτετε το βούτυρο κοµµένο σε µικρούς κύβους. ∆ουλεύετε µε µίξερ µέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαν κρέµα.
2. Σιγά-σιγά προσθέτετε και τα αβγά και το λικέρ. Μόλις ενσωµατωθούν σταµατάτε το µίξερ και προσθέτετε το αλεύρι, το µπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Αφήνετε το µείγµα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2-3 ώρες στο ψυγείο.
3. Αδειάζετε τη ζύµη σε ένα πυρίµαχο σκεύος, στρώνετε την επιφάνεια µε µια σπάτουλα και βάζετε από πάνω τα βερίκοκα καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια. Πασπαλίζετε µε την καστανή ζάχαρη και τα αµύγδαλα φιλέ και ψήνετε στους 180°C για 40 λεπτά.
 
Της Μυρσίνης Λαµπράκη

Read More

Καταναλώστε φρούτα με τη φλούδα


fruit-386
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα αντιοξειδωτικά βρίσκονται είτε στη φλούδα είτε κοντά στη φλούδα των φρούτων. Καλό θα ήταν λοιπόν να προτιμάτε τα φρούτα με την φλούδα τους ή αν δεν μπορείτε, να κόβετε όσο το δυνατόν λεπτότερο στρώμα. Έτσι θα εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με μεγαλύτερη φυσική άμυνα.

Read More

Πιείτε καφέ..κάνει καλό!


woman-cup-386
Αν μέχρι τώρα πίνατε καφέ για να... ανοίξει το μάτι σας, τώρα έχετε ακόμα έναν λόγο για να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας συνήθεια. Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα, το συγκεκριμένο ρόφημα φαίνεται να λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας του εγκεφάλου από τη βλαβερή επίδραση της χοληστερόλης που μπορεί να προκαλέσει Alzheimer. Οι ειδικοί κατέληξαν πως όσοι πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο ενώ, όπως εκτιμούν, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση νευρολογικών διαταραχών.
Έτσι τουλάχιστον λένε αμερικανοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι το να πίνει κανείς πολύ νερό δεν βλάπτει βεβαίως, ούτε όμως και βελτιώνει αισθητά την υγεία ή την ομορφιά μας. Η νέα μελέτη αμερικανών νευρολόγων καταρρίπτει τους 4 μεγάλους μύθους για τα οφέλη του νερού: ότι αποβάλλει τις τοξίνες, βελτιώνει το δέρμα, περιορίζει την πείνα και μειώνει τους πονοκεφάλους. Οι αθλητές και όσοι ζουν σε ζεστές χώρες σίγουρα έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό, για τον μέσο υγιή άνθρωπο όμως περισσότερο νερό δεν σημαίνει και καλύτερη υγεία.

Read More

Λαχανικά στο φούρνο με κρούστα παξιμαδιού και γραβιέρας


laxanika-sto-fourno-386
Υλικά (για 6 άτοµα)
• 1 σελινόριζα
• 4 καρότα
• 2 πατάτες
• 1 φινόκιο
• 1 µατσάκι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
• ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
• 1 κ.τ.γ. µουστάρδα
• 5 κρίθινα παξιµάδια
• 1 φλιτζ. καρύδι ψιλοκοµµένο
• 2 φλιτζ. γραβιέρα τριµµένη
• 4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
• αλάτι
• πιπέρι
Ετοιµασία
1. Κόβετε σε µέτρια κοµµάτια τη σελινόριζα, τα καρότα, τις πατάτες και το φινόκιο και τα τοποθετείτε σε ένα µεγάλο µπολ µαζί µε το µαϊντανό. Πασπαλίζετε µε το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνετε µε το ελαιόλαδο και τη µουστάρδα. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε σε ένα πυρέξ.
2. Εν τω µεταξύ φτιάχνετε την κρούστα ως εξής: σε ένα µπολ θρυµµατίζετε τα παξιµάδια και προσθέτετε το καρύδι και τη γραβιέρα. Ανακατεύετε και ρίχνετε το µείγµα επάνω από τα λαχανικά.
3. Περιχύνετε µε το ελαιόλαδο και ψήνετε στους 180°C για 45-50 λεπτά έως ότου σχηµατιστεί µια πυρόξανθη τραγανή κρούστα.
 
Της Μυρσίνης Λαµπράκη

Read More

Γεμιστές πατάτες στο φούρνο



baked-potato-386
Υλικά
2 μεγάλες πατάτες
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί
Μαύρο πιπέρι, λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Αρχικά κόβουμε πατάτες στην μέση κατά μήκος. Τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν μαλακώσουν τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και αφαιρούμε την ψίχα τους.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι την πιπεριά και το σέλινο, στο τέλος παίρνουμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε, την ψίχα από τις πατάτες το πιπέρι και το αλάτι, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Τοποθετούμε την γέμιση στις πατάτες, από πάνω πασπαλίζουμε το κίτρινο τυρί.
Τις βάζουμε στο φούρνο και 20 λεπτά μέχρι να λειώσει το τυρί και να κάνει κρούστα.
Καλή σας όρεξη!

Read More

Φυσική αντιγηραντική μάσκα



mask-386
Για μια φυσική αντιγηραντική μάσκα προσώπου αναμείξτε καλά τα παρακάτω υλικά:
- Χυμό από ένα αγγούρι
- 2-3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 2-3 σταγόνες αμυγδαλέλαιο
- 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
Απλώστε την καλά σε καθαρό πρόσωπό για 25-30 λεπτά. Αν νιώσετε ότι 'τραβάει' μπορείτε να την ανανεώσετε άλλες 2-3 φορές.

Read More

Μάφινς με σάλτσα πορτοκαλιού


muffins-386
Υλικά για 18 κομμάτια
3/4 φλιτζανιού αραβοσιτέλαιο
1½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
3½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. του γλυκού κανελογαρίφαλο κοπανισμένο
½ φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ
1 κουτ. της σούπας σόδα μαγειρική
3/4 φλιτζανιού νερό χλιαρό
Για τη σάλτσα
1 ποτήρι του νερού χυμός πορτοκάλι
2 κουτ. της σούπας ζάχαρη
1 κουτ. της σούπας κορν φλάουρ
1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
Εκτέλεση 
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για 3 ', μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
Στο μεταξύ, κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και το αναμιγνύετε με το μπέικιν-πάουντερ και το κανελογαρίφαλο.
Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνετε στο μίξερ. Προσθέτετε και το χλιαρό νερό, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αρχίζετε να ρίχνετε στο μίξερ το μίγμα του αλευριού σε δόσεις, συνεχίζοντας το χτύπημα έως ότου ενσωματωθεί.
Λαδώνετε και πασπαλίζετε με ζάχαρη 18 φορμάκια για μάφινς, και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40', περίπου. Τα βγάζετε από τον φούρνο και μετά από λίγο τα ξεφορμάρετε σε σχάρα για να κρυώσουν.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι, τον χυμό με τη ζάχαρη και τη σταφίδα. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό, και το προσθέτετε στη σάλτσα περνώντας το από σουρωτήρι. Όταν πήξει η σος, τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
Σερβίρετε τα μάφινς περιχύνοντας τα με μια-δυο κουταλιές σάλτσα πορτοκαλιού και σταφίδες.

Read More

Χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα


sweet-sour-beef-386

Yλικά
2 αβγά ελαφρώς χτηπημένα
100 γρ. κορνφλάουρ
900 γρ. χοιρινό φιλέτο (μπούτι), κομμένο σε κύβους 2 εκ.
λάδι, για τηγάνισμα
Για τη γλυκόξινη σάλτσα 
1 κουταλιά λάδι
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
1/3 φλιτζ. ζάχαρη
3 κουταλιές ρυζόξιδο
1 1/2 κουταλιά σόγια σως light
1 1/2 κουταλιά ντοματοπελτέ
1/4 κουταλάκι σησαμέλαιο
4 κουταλιές ζωμό κότας
3 κουταλάκια κορνφλάουρ
Εκτέλεση 
Ζεσταίνετε το γουόκ σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το λάδι φροντίζοντας να καλύψει όλη τη βάση. Προσθέτετε την πιπεριά και μαγειρεύετε για 1 λεπτό. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το ρυζόξιδο, τη σόγια σως, τον ντοματοπελτέ, το σησαμέλαιο και το ζωμό, και τα αφήνετε να βράσουν, ανακατεύοντας.
Διαλύετε το κορνφλάουρ σε μία κουταλιά νερό και το ανακατεύετε για να γίνει λείος πολτός. Προσθέτετε το μείγμα στη σάλτσα και την αφήνετε να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Την αποσύρετε από τη φωτιά και τη διατηρείτε ζεστή. Αναμειγνύετε τα χτυπημένα αβγά με κορνφλάουρ και 3 κουτα-λιές κρύο νερό σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτετε το χοιρινό και ανακατεύετε καλά. Γεμίζετε τα δύο τρίτα του γουόκ με λάδι και το ζεσταίνετε στους 180° C για 15 δευτερόλεπτα. Προσθέτετε το χοιρινό λίγο λίγο και μαγει-ί ρεύετε ώσπου να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Το στραγγίζετε.
Αφαιρείτε το λάδι από το γουόκ και το σκουπίζετε καλά. Ξαναβάζετε στο γουόκ τη σάλτσα και τη ζεσταίνετε για λεπτό. Προσθέτετε το χοιρινό, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Read More
 

©2009Woman's Touch | by TNB